Dykloggen 2008
Dyviksvraket, måndagen den 26 maj
- Kontaktinformation
Efter en lång mejldiskussion bestämde vi att kvällsdyket skulle bli på Dyviksvraket i Tyresö eftersom vi hört att sikten skulle vara ovanligt bra. Tre av dykarna åkte ut till dykplatsen i god tid, medan dykledaren blev rejält försenad på jobbet, och assisterande dykledaren blev påkörd bakifrån under resan. Sålunda fick kvällen en ganska dålig start, men när alla till slut var framme visade det sig vara en härlig kväll. Sammanlagt var vi 5 personer och Dyviken visade upp sikt på upp emot 3 meter, vilket får räknas som väldigt bra. Roligt var också att det var premiärdopp för ett par i gänget som nu är avrostade och klara för kommande dyksäsong.
En betydligt mer avstressad dykledare tackar för en härlig kväll!
Stina Ljungkvist
Rapport från skräpplockardyk och klubbfest på Osqvik
- Kontaktinformation
Vi var ett tiotal medlemmar som slöt upp vid lokalen på lördagen för att i gemensam tropp bege oss ut till THS:s stuga Osqvik på Norra Lagnö. För min del var det nog minst 12 år sedan jag var där senast men det var ett kul återseende.
Vi hittade en liten bilväg ned till vattnet och körde ned dykutrustningen den vägen i stället för att släpa den nedför trätrapporna. Ett par dykare bytte om och några andra åkte iväg för att handla grillmat och frukost. Ungefär när de första dykparen kom i vattnet så fick vi förstärkning av fler medlemmar som hade åkt ut i egen regi.
Nu satte skräpplockningen av botten runt bryggan fart och snart stod det en imponerade samling med tomglas, både hela och trasiga, på bryggan. Ett av de mer udda fynden var en dildo... Oskars bilder finns här. Vi fick slutligen ihop fyra säckar med tomflaskor och skräp. Några medlemmar dök i våtdräkt och någon fick prova på att dyka torrdräkt för första gången.
Efter cirka två timmar bedömde vi botten som rensad och satte igång med grillandet.
Vi var cirka 20 personer på middagen och när vi hade avnjutit sponsrad potatissallad och röror samt egengrillad mat och dricka så blev det så klart dags för bastubadande. En och annan öl slank ned och ett par sånger sjöngs också.
Vissa åkte hem på kvällen men majortiteten sov över, både i stora och lilla huset. Vi vaknade i egen takt, städade och åkte hem glada och nöjda.
Vi tänkte nu göra skräpplockardyk och klubbfesten till tradition och hoppas att alla kan vara med nästa år
Tack till alla som kom och var med och hjälpte till!
Erik
Vrakletning på Långholmen torsdagen den 26 juni
- Kontaktinformation
Kvällens äventyr var att se om vi kunde återfinna ett vrak på Långholmens norra strand. Detta är registrerat som fornlämning RAÄ Stockholm 657. Tack vare det nya FMIS kan man ju surfa runt själv i kartan och leta efter intressanta indikationer.
Beskrivningen lät intressant:
Status: Fartyget har gått rakt in i bergväggen på Långholmen V Västerbron. Närmast land ligger en större mängd tegel. Omedelbart NV därom ligger rester av klinkade spant med bordplank i vars NV ände en femkloig skutdragg ligger (status 1982).
Däremot var kartan som inventeraren gjort 1982 av kvalitén "Baksidan på servetten efter middagen". Positionen indikerade ett läge som låg ganska nära Västerbron.
Logistiskt är Långholmen lite problematisk utan fria parkeringsplatser, och rekommenderas därför inte för spontandyk. Vandrarhemspersonalen var dock mycket intresserad av vår undersökning och lät oss låna deras parkering (Stort tack!)
Med två dykpar och ett dyktillstånd för en kväll, så var planen att bara snabbt söka av området och se om det finns några rester att se. Planen var att dyka av hela området mellan pontonbryggan Ö om Långholmsbadet och vattenledningen precis V om Västerbron genom att följa djupkurvorna på några meters djup. Sedan utforska tegellasten och det eventuellt tillhörande vraket. Dyktillståndet gällde denna sträcka och 50m ut från stranden. Begränsningen i tillståndet ska tas på allvar, då det var extremt mycket trafik ute i farleden under hela kvällen.
Hugade dykare denna dag var Per H och Marcus S från KTH DK, Jonas W från MAS och undertecknad som är medlem i båda föreningarna.
Bästa platsen att gå i är på den låga udden, resten av sträckan är oåtkomlig pga. vegetation eller lite brantare klippor.
Positionen för teglet visade sig inte vara helt rätt. Området med tegel ligger NV 10m utanför den låga udden vi valde som igångsplats på positionen (RT90): X=6580109 Y=1626394.
Fältet med tegel är rätt utspritt över utgrundningen och ligger rakt på botten, som består av klippor och lera. Teglet börjar redan på 2 m djup och går ut till ca 7m djup där teglet blir glesare. NV därom kan ankaret återfinnas, det sitter några meter ankarlina kvar, och ett par meter kätting som knappt är rostangripen. Ankaret är rätt rostigt och endast tenen är kvar (ca 1m) flyna är bortrostade. Tolkningen är ändå vara att ankaret är senare 1900t eftersom tampen verkar vara av polyestersilke och kättingen är så välbevarad.
Vi såg några brädbitar i närheten (V om teglet), men inget som vi tolkade som spant. Ö om teglet finns stålspanten av en liten roddbåt (typ livräddningsbåt?). Längre bort mot Västerbron, ungefär där vi trodde att teglet skulle ha legat finns en roddbåt i trä.
Med tanke på den stora mängden tegel, så skulle man nog förvänta sig rester av en större farkost, kanske har fartyget dragits flott efter förlisningen, eller så har teglet dumpats där av annan anledning..
Nästa gång skulle man kunna mäta upp storleken på området med tegel, och kanske det går att analysera det på något sätt? Ska man söka efter vrakresterna, så borde man utvidga sökningen åt NV.
Summa summarum fick vi ett smidigt kvällsdyk i stan som samtidigt var utforskning av okända vatten. Detta gör jag gärna om på andra ställen i nära stan. I höst kommer även SMM börja med enkäter så att sportdykare kan rapportera in nya observationer, bilder mm till registret. SMM får även denna rapport, så detta kanske blir lite av en premiär för den verksamheten.
Dykledare & foto
Oskar Sander
Vagnhärad lördagen den 5 juli
- Kontaktinformation
11 dykare totalt från klubben blev vi som åkte till Vagnhärad på lördagen.Vi var tidiga till brottet vilket var bra eftersom det snabbt blev fullt med folk. Vattenytan låg väldigt lågt, så på platån var det bara ca 3,5 m djupt, men fullt av kräftor. Annat sevärt var badrummet och resterna av en möhippetipspromenad. Dykparen hade dykplaner anpassade till respektive cert, så medan några hälsade på botten (42 m) så kunde andra fokusera på de grundare djupen. Hervé gjorde sverigepremiär och konstaterade att detta dyk inte skiljde sig nämnvärt från Schweiz. Det var ett bra tillfälle att starta säsongen och efter detta dyk var det flera som hängde med på söndagens båtutfärd.
Stina
Vraket "Trassel" på Rindö, söndagen den 28 december
- Kontaktinformation
Trots att termometern visade -5 i morse blev vi totalt 6 dykare som mötte upp på Rindö för det som troligen blev årets sista klubbutfärd. I vattnet var det kallt, ca 4 grader. För att kunna ytsimma in till stranden var vi tvungna att ta oss igenom en tunn isskorpa. Men där vi dök från piren ut till vraket var det ännu isfritt.
Trassel är ett trevligt vrak av ett lagom stort lastfartyg på ett behagligt dykdjup, max 8 meter. Toalett, kök med kastruller kvar i vasken och porslin stående på hyllan. Flera sömniga simpor.
Marcus hade grillen med och klubben bjöd på korv. Halva gänget frös och hade vett att avstå andradyket, men med tjockt underställ och varma vantar och sockar gick det faktiskt fortfarande hyfsat att göra två dyk, och trots kylan hade vi relativt få utrustningsproblem.
Tack för en härlig dykdag!
Stina
Vraket "Trassel" på Rindö, söndagen den 9 mars
- Kontaktinformation
Vi blev sammanlagt tio dykare som åkte färjan till ett regnigt Rindö för årets första klubbutfärd. "Trassel" var ett nytt vrak för samtliga. Vraket ligger i inloppet till en småbåtshamn så efter 15 mars är detta inte en lämplig dykplats. Vi delade upp oss i dykpar på roterande schema. Dykplatsen var väldigt bekväm, enkelt att gå i och vraket alldeles utanför piren, med lina och allt.
Sikten var jättefin och vraket ett stort lastfartyg i trä med rejält spel och bygget kvar i aktern. En lanterna ligger på masten, men den lär snarare höra hemma från någon fritidsbåt. Toalett, en roller och flera andra fynd. För egen del tyckte jag att det var ett kanonvrak för att ligga så lätt till och så grunt, maxdjupet på platsen var 10 meter. Lite kallt i vattnet var det dock, min dator loggade tre grader.
Tvådykssäsongen har inte riktigt kommit igång än så när alla var uppe blev det istället för ett dyk till söndagmiddag på hamnkrogen i Vaxholm.
Tack för en trevlig dag!
Stina Ljungkvist