Dykloggen
Vagnhärads Kalkbrott, 12:e september
Med tanke på hur bränt det luktade om min bil var det i alla fall tyngsta lasset den här dagen :) Hur som helst var det fantastiskt kul, bra väder (dålig sikt) och trevligt folk, ibland glömmer man bort vilken fantastisk klubb vi har!
Ros till Fantasea som lyckades fixa 8 torrdräkter med kort varsel och gav oss bra pris, till OT som lånade ut fenor, masker, handskar, bly(bälten) och flaskor så att vi kunde ha 9 dykare i vattnet samtidigt och de som ville kunde dyka två gånger.
Förbannat trevligt helt enkelt, synd att man inte gör det oftare!
/Folke
Gröne Jägaren, 24:e juni
Kvällsutfärd i fint väder med Ancora arrangerat av Oskar Sander. Plums! Oj - det är bra sikt! Redan i ytan var jag positivt överraskad över sikten i Stockholms innerskärgård, inställd på något annat nyss hemkommen från en vecka med klubbordföranden Erik i Narviks klara vatten. Mitt minne från Gröne Jägaren var något dimmigt ca 15 år sedan, dyka i en kolsäck med en läckande helmask... Nu 37,5 högskolepoäng Marinarkeologi senare och i fina förhållanden var det ett mycket lugnt, trevlig och intressant dyk. Över trehundra år har gått sedan vraket sjönk i närheten av Dalarö Skans och har klarat sig bra sedan dess men just nu verkar nya bakterier mumsa loss på de grova trossarna som ligger i vraket. Undrar hur fort nedbrytningen går?
Anders Palm T95
Squvalp, Smedsuddsbadet, 9:e maj
Denna soliga dag passade jag och Anders Puranen på att återuppliva gamla minnen, Rescue Crew på Squvalp, fast vi skippade festen på kvällen... Vi börjande med att bärga ett tappat ankare till VIP-båten Slug. Bra sikt faktiskt, ca 2-4 meter, lite allmänt skrot och vrakrester i ganska kuperad botten.
Regattan kan nog summeras med att "det var bättre förr" men pålandsvinden gjorde nog sitt till att de mest skvalpade i strandkanten och säkerhetsorganisationen från KTH DK (inkl Johan Klöfver) hade minimalt att göra. Skarpaste ögonblicken var att hålla koll på ekipaget som gick ut på att ha en snurra där fastspända studenter doppade huvudet i vattnet hängandes upp och ner... och jaga bort nyfikna åskådare när pulsjet-ekipaget skulle dra igång motorn. Attans att vi glömde korven...
Anders Palm T95
Familjedykdag i Largen, 1:a juli
Dagens dyk i Largen var en lyckad familjetillställning med mycket bad, plask, korvgrillning och bärandes av utrustning. Fyra personer hann med varsitt dyk i formation av två dykpar. En styck rockring hade tagits med för att öva skills, men det blev inte så mycket av det, därför att undertecknad hade placerat den så att den höll på att tappas bort (hittades på tillbakavägen).
Ett dykpar hittade ett djup på hela 11 meter, där var vattnet klart och kallare. Annars var temperaturen behagliga 18 grader, hela vägen ned till 7 meter, ungefär. I Largen finns det sand/lerbotten, stenar, musslor och en och annan abborre. Och lite trädgrenar. Ingen gädda idag.
Tack alla som kom, både medlemmar i klubben och hang-arounds (eller soon-to-be-members) för en trevlig dag i det fina sommarvädret!
/Carl Ljungqvist
Hydrox-dykning, 1:a juli
Today, after about a year of preparation and planning, Members of the Swedish Historical Diving Society and the Royal Institute of Technology Diving Club, performed a series of Hydrox Dives in memory of the great innovator and diver, Arne Zetterström, who was accidentally killed during the ascent from his record dive with Hydrox in Aug 1945.
The memorial dives were performed using the same breathing mixture of 96% Hydrogen and 4% Oxygen as was developed and tested by A Zetterström in the 1940's. The dives were made to a depth of 40m, just deep enough to be able to use the Oxygen lean gas mixture.
We still have a long way to go, Project Leader Ola Lindh says, Even though it is not the goal,In order to repeat A Zetterströms record we would need to make a dive to 160m, even today a dive to that depth is considered extreme. The goal of the project is to explore and possibly show the possibility of using Hydrox in special dives. We have accomplished a major step in handling and mixing the explosive gas mixture in a safe way, the next step will be to dive deeper.
Team Members
- Ola Lindh, Project Leader, Diver
- Åke Larsson, Diver
- Johan Carlsson, Diver
- Steven Eriksson, Diver
- Anders Puranen, Diver
- Anders Palm
- Lars Gustafsson, Diver
Arbetsdag i Vagnhärads kalkbrott, 16:e juni
Efter en 20-timmars dag tillsammans med Kristian Lyberg, Johan Klöfver och Klas Schjelderup har vi fått till något som jag är övertygad om att det kommer att uppskattas av dykare i Vagnis! Stort tack för fint jobb, engagemang och framför allt trevligt sällskap hela dagen, det var riktigt kul!
Vi har även bojat 42m, för att precis när vi var klara upptäcka att den gamla linan bara var kapad över 6m-dunken. Så nu finns det två från 6m och nedåt =)
David Ålind
M/S Benli, 10:e mars
Vi blev en tapper men liten skara dykare på dagens klubbdyk på Benli, med Thomas som tapper dykledare =) Thomas skulle dock få ångra att han lämnat utrustningen hemma då vi hade rekordsikt på Benli, närapå fem meter. Förutom en andrastegsfrysning vid istigningen och två rejält frusna dykare vid uppstigningen gick dyket alldeles utmärkt, och jag börjar få känsel i fingrarna igen.
Enormt tack till Thomas som dykledde!
-mike
Vagnhärad, 7:e augusti
Vi hade en otroligt fin dag i "vårt" kalkbrott i lördags. Sikten var bland den bästa jag upplevt, på platån såg man i princip båda väggarna samtidigt. På 35 m djup fanns två bilar som stulits i juni. Polisen är meddelad o vi ska kolla hur vi ska hantera det så att det inte läcker olja o bensin.
Stina
Alviksvraket, 25:e juni
Som ett led i min utbildning till ***/Dykledare så skulle jag hålla en dykutfärd med överinseende av en instruktör. Valet föll på Alviksvraket som är ett dykmål som passar alla dykare. Så på kvällen den 25/6 samlades 9 st dykare från KTHDK + jag och Carolin Jonsson på kajen vid Alvik. Vädret var kanonfint och blandningen mellan nycertade och mer vana dykare i gänget som deltog var nästan perfekt.
Vraket Tore låg där det brukar och de fyra dykparen snurrade runt båten ett par fyra varv eller drygt 30 minuter. Vi hade tur att inga fritidsbåtar åkte in över området, men att det heller inte blev någon uppflytning. Alla dykpar gjorde exemplariska dyk och höll tid/djup som meddelats innan.
Kvällen avslutades med en burgare på McDonalds som brukligt innan vi åkte till lokalen och lämnade in hyrgrejjor och fyllde flaskor. Jag tror att alla som var med fick en bra kväll i, under eller bredvid vattnet.
Carl Ljungqvist
Vraket "Trassel" på Rindö, söndagen den 28 december
Trots att termometern visade -5 i morse blev vi totalt 6 dykare som mötte upp på Rindö för det som troligen blev årets sista klubbutfärd. I vattnet var det kallt, ca 4 grader. För att kunna ytsimma in till stranden var vi tvungna att ta oss igenom en tunn isskorpa. Men där vi dök från piren ut till vraket var det ännu isfritt.
Trassel är ett trevligt vrak av ett lagom stort lastfartyg på ett behagligt dykdjup, max 8 meter. Toalett, kök med kastruller kvar i vasken och porslin stående på hyllan. Flera sömniga simpor.
Marcus hade grillen med och klubben bjöd på korv. Halva gänget frös och hade vett att avstå andradyket, men med tjockt underställ och varma vantar och sockar gick det faktiskt fortfarande hyfsat att göra två dyk, och trots kylan hade vi relativt få utrustningsproblem.
Tack för en härlig dykdag!
Stina