Vi var sju dykare som åkte till Åland för att dyka med Christian Ekström och hans båt Hagge. Båten var helt fantastisk med bra dykplattform, stort kök där Johanna lagade jättegod mat och fräscha kojer.

Då några i gänget tyvärr inte lyckats avrosta sig i tid började vi med ett besök i Christians mammas stenbrott för masktömning och torrdräktsträning. Vi hann också med ett besök på Ålands sjöfartsmuseum som bl a har en fartygsmodell av Plus. Därefter kunde vi åka ut i den soliga skärgården och hälsa på alla vraken. Först ut var Nederland, en pråm fylld med gatsten som ligger ute vid Marhällan.

Tyvärr drabbades en i gänget av ett svårt yrsel- och balansproblem efter dyket och kvällen tillbringades på akuten på Mariehamns sjukhus. Problemet var svårt att diagnostisera men allt pekade på att det så småningom skulle försvinna, dock inte tillräckligt snabbt för att det skulle bli någon mer dykning under helgen.

Nästa morgon åkte vi ut till Rödhamn som är en otroligt vacker utskärgård med röda granitklippor. Här har förr i tiden legat en krog och stämningen påminde lite om Krogskär utanför Torö. Första vraket var Skifte som är Ålands största förlisningstragedi. Skifte gick på en mina och närmare 100 passagerare omkom. Nu ligger hon bruten i två delar på 20 meters djup alldeles i farleden in till Rödhamn. Eftermiddagen tillbringades på Planet som påminde en del om Trubbnos.

Efter smarrig kyckling på berget blev det bastubad och sen fick vi somna till Christians godnattsaga om hur det gick till när Plus förliste.

Plus var helgens högpunkt. Sikten var närmare 15 meter och Plus ligger lätt på sidan på 18-35 meters djup. Kvar finns bl a master, riggen med massor av block, stormastens mastkorg, dörren i relingen och lejdaren som användes för att ta sig ombord. Ingen av oss kom hela vägen fram till fören så det finns mycket kvar att se. När vi kom upp efter sista dyket och skulle åka hem kom dimman och det dåliga vädret. Dittills hade vi hela helgen haft strålande solsken och kav lugnt hav!

Trots div strul och sjukdomar blev det en lyckad helg! Fredriks bilder från helgen finns på www.baecklund.nu under fliken dykning.

Stort tack till Christian och Johanna!

Stina Ljungkvist