Snabbfärjan från Nynäshamn till Visby tar tre timmar. Därefter kör vi norrut mot inkvarteringen strax norr om Lärbro i Staple (i ett ungdomshem?), som bland annat utnyttjas av Visby dykcenter. Ingen där tycks ha koll på läget, men vi får en oisolerad (brr) stuga att bo i alla fyra och konstaterar att det finns en kompressor (20kr per fyllning). Det är fräsch och nymålat överallt, inte minst kök och dusch.

Det är ett par tre timmar kvar till skymningen så vi drar genast iväg till Halshuk. I korsningen strax före fiskelägret Halshuk ska man svänga höger och köra ca 2 km, först uppåt till en klint, sedan ner mot vattnet igen. En stor sten i vattnet visar att man kommit rätt. Långgrunt och maxdjup 9m. Stenformationer av det mindre slaget, suck. Eventuellt skulle det kunna finnas mer roligt att se här. När vi kommer upp är det mörkt. Hem och laga käk. 8m sikt, 12 C i vattnet. Djurliv: torsk, abborre, plattfisk, räka.

På lördagen tar vi färjan över till Fårö och vimsar runt lite innan vi hittar Digerhuvuds naturreservat. Vi gör två dyk där. Sikten är minst 15 m och botten är delvis sluttande och delvis väggdyk. Man behöver inte lampa på 35m djup och svävandes där ser man botten långt under sig. Skithäftigt. Plats: efter fjärde P-platsen söderifrån, 200m norr efter en stengärdesgård med färist, 100m att gå ner till vattnet. Raukar på land i den karga kustremsan men inga riktigt roliga formationer under vattnet. Flera sportfiskare från småbåtar - linor och drag sitter fast på flera ställen.

Dagen för hemfärd blir det ett dyk på Blåhäll, ett skjutfält strax söder om Visby. Väldigt långgrunt, sandbotten, maxdjup 12m. Inte mkt att se förutom härliga stenformationer som vi hittade först på tillbakavägen. Stenformationerna ligger på ca grunt vatten ca 100m från stranden, strax norr om bunkern. Parkera på klinten ovanför bunkern, strax norr om husen, och ta trappan ner. En till synes hel artillerigranat i vattnet 50m rakt utanför bunkern på 1,5m djup. Smått obehagligt.

En avslappnad och trevlig dykhelg med Urban, Janne och Martin O.

Martin S