Efter ha hört om den lyckade trippen förra hösten till klubben Aquatic i Oxelösund, bokade jag på spekulation helgen 3-4 september. Den blev snabbt fullbokad.

Aquatics koncept är oslagbart, Klubben har en stor stuga med en sådär 15 sängplatser precis vid småbåtshamnen, där dykbåten Rebell ligger

Väderbeställningen (faktiskt!), varmt soligt och i princip helt vindstilla! Alla vrak på DK Aquatics meny var tillgängliga, vårt största problem blev att bestämma oss vad vi skulle se, och det blev fyra:

Emily på stenen, strax öster om Hävringe, klart helgens "sämsta", men bara för att dykplatsbeskrivningen var modell sämre, och det snarare blev en undervattensorientering strax under 30m avrundad med 2-3 minuters kvalitetstid på vraket för de flesta. Detta vrak vill jag se resten av nästa gång...

Betty af Brantevik. Det vi förlorade på gungorna tog vi igen på karusellerna, Detta kalleankavrak låg bara ett par kabellängder från Emily mitt i den trånga farleden vid Hävringe. Betty är en tremastad skonert,lastad med vete. Helgens vackraste vrak enligt majoriteten.

Nordstjernan, vid Själhällan, ett par distans norr Hävringe, var helgens positiva överraskning, de som hade varit här förut mindes henne som en brädhög, och vi hade inga stora förväntningar. Visst var hon söderfallen, men hade ändå kvar sin struktur bra efter 135år. De mystiska lerformationerna runt om, gjorde att det såg ut som hon krashat i en gigantisk kexchoklad (eller var det djupet som gjorde det...)

När jag och Urban kom ner som sista dykpar på Fritz Wollmers(kustfraktare, sjunken -64) vid Grässkär , stod det klart att detta var helgens lekstuga. Ett stort svampoln av silt bolmade ut, när dykparen for runt som flipperkulor mellan attraktionerna, hål i i skrovet att simma igenom, lastrumsluckorna, en stor luftficka, bryggan, maskinrummet, mm. Leendet satt kvar på de flesta hela vägen iland, där vi avrundade helgen med grillning i Aqutics berså i den ljumma sensommakvällen.

Härmed är oxelösundstrippen en tradition!

Tack ni alla som var med, och speciellt Carolin som organiserade maten!

Lite lärdommar: Ta med oxybox, de har ingen! Ät inte äppelkaka på vägen dit. Ta med öronproppar för ytintervallen (både det i båten och det i sängen...). Slit inte sönder halstätningen, då blir det långt att hämta en ny. Måste du kissa i torrdräkten, simma med huvudet nedåt och skyll på otät halstätning, det funkar. Mer mat! (Ifall det inte blir samma anorektikergäng förstås.)

Oskar