Efter trilskande minnesceller och ett fruset bagageluckelås, kom utfärdsledaren en lagom kvart för sent. Alla andra var vid Tryckquammaren och väntade. Totalt blev vi nio personer som åkte upp till Roslagen. Trots den kyliga väderleken, bestämde vi oss för att prova att dyka vid Gräddö brygga. Det visade sig vara lyckosamt. Isen låg inne i småbåtshamnen, men precis vid flytbryggan gick iskanten och fjärden var helt isfri!

Första dykpar klev i vid halv tolv. Sista dykpar upp var vid 2-tiden. Trots kylan valde tre dykare att göra ett andradyk med den kvarvarande luften i flaskorna. En miss i navigationen medförde att det dyksällskapet hamnade under isen vid småbåtshamnen. De som var kvar på land blev en hel del oroliga och bestämde sig för att förbereda en räddningsdykare att hoppa i och hitta de försvunna. Tack och lov kom dyksällskapet på att de var under isen och kunde navigera ut till öppet vatten igen. Räddningsoperationen behövde aldrig sättas i verket.

Sikten i vattnet var bra, så länge man inte slammade upp botten. Förutom vraket av fiskeskutan hittades nedanför ångbåtsbryggan sedan 4 kundvagnar, ett antal däck och en massa timmerbråte. Inga fiskar var att se någonstans.

Vädret höll i sig med sol, minskande vind och -3 till -6 grader i luften, +1 i vattnet. En fin dag på Gräddö brygga.

Carl Ljungqvist