Vi var fyra från klubben som samlades vid Ankaruddens marina på Torö för utfärd med Anders Näsmans dykbåt Viola.

Eftersom det var så fint väder, lugnt och soligt, satsade vi på att åka ut till Eldaren och få möjlighet till åtminstone ett dyk.

Väl framme visade det sig att även om det knappt blåste var det kraftiga ytströmmar. Vi hade problem att få draggen för nedstigningslina att stanna kvar på vraket. Första dykparet, Anders Näsman och Magnus Lundén, hann hoppa i och driva ganska långt innan vi upptäckte att även nedstigningslinan drev iväg. De fick ligga i ganska länge innan nedstigningslinan låg på plats och de kunde bogseras tillbaka igen.

Väl ner på vraket fick de (och även vi som stått på däck och glatt hejat på) väl betalt för ansträngningarna på ytan. Det var över 15 meters sikt och väldigt ljust på 25 ? 30m. Dyklampor var knappt nödvändiga, om man inte penetrerade. Vraket ligger kölrätt och det var bara att njuta. Ett otroligt dyk för att vara i Stockholm. Sikt- och ljusmässigt väl jämförbart med tex Karl Fisser eller vraken i Narvik.

Eftersom det såg ut att komma dåligt väder (när vi tittade in över land) beslutade vi oss för att göra andra dyket på Hansa. Här var det i alla fall 8-9m sikt, dvs fortfarande väldigt bra. Jag tycker att man kan likna Hansa med Riksäpplet, med skillnaden att hon var byggd i stål. Det finns massa kul att titta på. Lite som ett kollage över en båt. Inget ligger ju där man förväntar sig att det borde ligga men ganska nära. En väldig kontrast mot Kalle Anka vraket Eldaren. kul!

En underbar dykdag. Eldaren dyket kvalar helt klart in bland mina finaste vrakdyk i Östersjön.

En dykutflykt med Anders Näsman och Viola kan verkligen rekommenderas. Vi hade med oss Uno, 4 månader och det funkade jättebra. Det bevisar att man inte behöver vara trimixdykare för att våga åka med Viola

Martin Björklund