En solig fredag var vi 14 KTH DK-dykare som packade in oss i bilar och minibuss för att åka till Vättern och dyka. Bilarna åkte mitt på dagen, och minibussen åkte framåt kvällen. Vi i bilgänget kom fram till vandrarhemmet på Omberg och var väldigt dyksugna. Stocklycke hamn blev första dykplatsen. En väldigt inbjudande sådan med nästan spegelblankt vatten och strålande eftermiddagssol! Vattnet var kallt, sött och klart och de flesta dykparen såg kräftor och en eller annan fisk. Andra sevärdheter var delar av bilvrak och nedfallna träd.

Efter en pizza i Ödeshög City åkte vi tillbaka till vandrarhemmet och mötte upp bussgänget. Därefter var det dags för nattdyk, även detta i Stocklycke hamn. Vilken skillnad det var att dyka när det var mörkt! Denna gång visade sig många fiskar, abborre och lake. Några abborrar låg på sidan och sov och laken gick att klappa!

Lördagen började tidigt. 8 personer skulle på båtutfärd kl 8 och innan dess skulle det packas och ätas frukost. Vi som skulle dyka från stranden tog det lungt och begav oss till Hästholmens hamn, som verkar vara Vätterns motsvarighet till Björkvik, dvs en plats där många nybörjarkurser har uppdyk. Det visade sig vara en vackert belägen liten vik med en liten ö mitt i mynningen. Där gjorde vi ett dyk var. Några rundade ön, några höll sig på insidan av viken, men ingen lyckades hitta den spark (!) som skulle finnas på botten. Efter dyket åkte vi iväg och lämnade flaskor på fyllning och åt lunch.

Tyvärr gick båtdyket inte riktigt som planerat. Första vraket, Måsen, var inte bojat i ytan och gick inte att hitta, trots ivrigt letande. Det bidde därför bara ett vrakdyk, på Kung Ring. Därefter möttes hela gänget i Öninge för ett kvällsdyk. Öninge bjöd på maffiga klippor, drop-offs, överhäng och stora klippblock. En och annan fisk och kräfta hittade vi också. Helt otippat mötte ett av dykparen en simmande groda på 8 m (!).

Lördagmiddagen blev ordentligt försenad, men efter gemensamma insatser blev middagen färdig. Det visade sig att trötta och hungriga dykare blir gladare när de får rödvin samt att backup-lampor även är bra att ha vid grillning i mörker... Till sist var både maten färdig och alla på plats och det blev ett trevligt slut på kvällen med middag, vin och öl.

På söndagen hade vi lite sovmorgon jämfört med lördagen, och checkade därefter ut och åkte till Stora Lunds (f.d) skjutfält. Där gjorde de flesta två dyk. Även här fanns det dramatiska klippformationer att beskåda, stup att sväva över samt ammunitionsrester att akta sig för. Mellan dyken åt vi mackor med mjukost och kakor på klipporna och samlade in autografer från våra parkamrater. När alla dykt färdigt packade vi in alla saker och solbrända dykare i bilarna och begav oss hem till Stockholm igen.

Till alla som på olika sätt hjälpt till att ordna och organisera den här resan vill jag rikta ett riktigt stort tack!

Hoppas att alla som var med hade lika skoj som jag hade!

Reseledaren Carolin