En djup kalkbrottssjö med väldigt bra sikt. Även lämplig dykplats för isdyk.

Se KTH DK's sida om vagnhärads kalkbrott för mer info.

Dykdjup

Som djupast 44 meter.

Dykbeskrivning

Lämpligt ställe att kliva i är längst till höger. Där finns en trätrappa ned i vattnet. Vid dåligt väder går det att dra in prylarna i grottan och byta om vid bänkarna där.

Man dyker längs kalkväggen. Det finns platåer på olika djup. Det går att planera bra dyk på alla djup. Viktigt att hålla koll på sin djupmätare då man sällan har bottenkontakt.

På 35 meters djup kan man hitta en gammal moped på en avsats. Nere vid 30 meter ligger en släpvagn. Lite längre ner en gammal stege. Lite här och var kan man hitta gamla toalettstolar.

För mer erfarna djupdykare börjar en stor grotta på 40-43 meters djup, följ det oranga bandet så hittar ni öppningen. Bara titta, simma ej in! OBS! detta är väldigt djup, helt olämpligt för dykare utan erfarenhet, och helst utbildning, av djupa dyk! På botten av sjön, typ 43 meter, ligger en gammal moppe och lite annat skrot.

Sikt

Som bäst 20-30 meter.

Vägbeskrivning

Åk söderut på E4:an, förbi Södertälje. Sväng av vid Vagnhärad. (Avtagsväg till höger och bro över E4:an). Tag första vägen till höger förbi ett litet industriområde och ett litet fält. Se karta. OBS! Parkera ej bilar nära klippväggarna, varning för ras.